Golv skötsel

Rengöra golv är viktigt både för renligheten och för att golvet ska hålla sig fint så länge som möjligt. Det är inte alltid så enkelt som det kan låta eftersom det finns många olika golvtyper och material som kräver olika typer av rengöring och underhåll. Vissa golv kräver regelbunden golvvård med olika typer av golvbehandling. Därför har vi samlat information om några av de vanligaste golven och tips på hur man bör städa dem.

Golvvård

 

Vi är experter på rengöring av golv

Rengöra golv är viktigt både för renligheten och för att golvet ska hålla sig fint så länge som möjligt. Det är inte alltid så enkelt som det kan låta eftersom det finns många olika golvtyper och material som kräver olika typer av rengöring och underhåll. Vissa golv kräver regelbunden golvvård med olika typer av golvbehandling. Därför har vi samlat information om några av de vanligaste golven och tips på hur man bör städa dem.

En bra grundregel när det gäller att städa golv, som gäller i stort sett alla golv är att torrmoppa eller dammsuga åtminstone en gång i veckan för ett bra underhåll av ett golv. Ytterligare en riktlinje som man kan utgå från är att de flesta golv är mer eller mindre känsliga för en större mängd vatten. Det är viktigt att veta vad det är för typ av golv man ska rengöra, så man vet hur man ska gå till väga och vilka produkter man bör använda.

Skulle olyckan vara framme och det blir en fläck på golvet, ska man torka bort den så fort som möjligt. Då är det större chans att den går att städa bort.

En annan bra generell regel är att skapa en bra städrutin, där man rengör och städar golven kontinuerligt. Då samlas inte lika mycket smuts och det blir helt enkelt enklare att hålla rent. Dessutom håller golven sig även snygga längre.

Kakel och klinker

Kakel och klinker har en hård yta och är slitstarkt och kräver inte så mycket underhåll. Materialet tåler dessutom vatten, vilket gör det till ett tacksamt val av material i kök och badrum.

 • Börja alltid med att torrmoppa för att få bort smuts och andra partiklar, detta bör göras minst en gång i veckan.
 • För en djupare rengöring kan man fukta en mikrofibermopp med varmt vatten och använda ett neutralt rengöringsmedel. Skölj sedan av golvet genom att moppa med rent vatten.
 • Tänk på att aldrig använda någon typ av såplösning när man ska rengöra kakel eller kliniker. Detta lägger sig som en fet beläggning och smuts får då ännu bättre fäste.
 • Behovet av rengöringsmedel ser olika ut beroende på om det ska användas i badrum eller i kök. I ett badrum behöver rengöringsmedlet kunna lösa kalkavlagringar och i köket behövs alkaliskt rengöringsmedel som kan lösa fett.

Laminatgolv

Laminatgolv är byggt i olika skikt och i olika material som pressats samman. Golvet ser nästan ut som ett riktigt trägolv. Det är ett väldigt tåligt och slitstarkt material.

 • För den dagliga rengöringen räcker det att sopa eller dammsuga.
 • Även om laminatgolv tåler väta bättre än många andra golv ska man ändå försöka använda så lite vatten som möjligt.
 • För att få bort smuts och fotspår räcker det att moppa med en fuktig mikrofibermopp.
 • Vid kraftigare smuts kan man behöva rengöringsmedel och bör då använda ett tvålbaserat medel som inte innehåller vax eller oljor.
 • Fläckar bör tas bort så fort som möjligt.

Stengolv

Stengolv är ett någorlunda tåligt material som är lättstädat eftersom det är ett hårt material. Det är faktiskt känsligare än vad många tror. Stengolv är ett poröst och sugande material som kan få fläckar av fett och kan få skador av syror och salter.
Alla stensorter har dessutom olika egenskaper. Det finns silikatstenar (sura stenarter) som exempelvis granit och skiffer. Och det finns karbonatstenar (basiska stenarter) som exempelvis marmor och kalksten.

 • Vid lättare smuts kan det räcka med att torrmoppa eller dammsuga.
 • Man kan använda vatten, men använd det med måtta och inte allt för ofta.
 • Vid tuffare smuts kan man behöva använda rengöringsmedel och då bör man använda såp- eller tvållösning utan tillsatser. Tänk på att inte använda för mycket rengöringsmedel eftersom detta kan göra ytan matt och flammig. Andra rengöringsmedel kan täppa igen stenens porer vilket i längden kan förstöra stenen.
 • Vid hårdare smuts kan man behöva köra med kombimaskiner med rondeller som är anpassade för stengolv.

Marmorgolv

Marmor är en typ av kalksten och är en mjuk och porös sten vilket gör den till ett känsligare material. Syra ska man undvika eftersom detta skapar en kemisk reaktion som fräter sönder marmorn.

 • När man rengör är det ett bra tips att använda så hett vatten som möjligt eftersom smutsen då lossnar lättare och det kanske inte ens behövs användas något rengöringsmedel.
 • Ibland krävs det större krafttag och man behöver använda rengöringsmedel. Det är viktigt att då använda produkter för rengöring av marmor. Läs alltid instruktionerna på rengöringsmedlet så du använder det på rätt sätt.
 • Om golvet behöver en ordentlig rengöring kan man skrubba golvet med en mjuk svamp som inte repar golvet.
 • Skölj alltid av golvet med rent vatten. Det är viktigt att torka golvet torrt med en mikrofiberduk för att undvika vattenfläckar.

Vinyl- och plastgolv

Vinyl- och plastgolv är lite tåligare och inte lika känsliga. Oftast har det ett genomskinligt skyddande ytskikt som ska göra golvet lite mer tåligt. Trots detta bör man vara försiktig med vissa rengöringsmedel.

 • För den dagliga städningen räcker det med dammsugning eller torrmoppning.
 • När det är dags för en mer grundlig rengöring bör du använda en mikrofibermopp tillsammans med Allrent med pH 7–8. Det är viktigt att inte överdosera så följ doseringen av rengöringsmedlet.
 • När du moppat klart är det dags att eftertorka med rent vatten för att undvika att det finns rester kvar av rengöringsmedlet.

Trägolv

För oljade trägolv bör man torr- eller fuktmoppa med en mikrofibermopp. Använd aldrig de klassiska svabb eller minisvabbgarnen på trägolv då dessa släpper ifrån sig mycket vatten.
Till trägolv är det lämpligt att använda träsåpa eller golvsåpa som är avsett för trägolv.

 • För den dagliga städningen räcker det med att torrmoppa eller dammsuga. Detta bör man försöka göra ett par gånger i veckan för att undvika att damm och smuts repar golvet.
 • Försök undvika att använda vatten i den mån det går och när man behöver använda vatten bör man använda så lite som möjligt. Använd en fuktig mikrofibermopp. Den tar enkelt bort både fläckar och smuts.
 • Då och då behöver man göra en djupare rengöring och kan då behöva använda rengöringsmedel. Tänk på att ha koll på om det är lackat trägolv eller oljat trägolv för att undvika att golvet blir förstört. Obehandlade trägolv är även mer känsliga för vatten.

Textilt golv

Dammsug golvet regelbundet. Försök ha borsten på dammsugaren uppfälld för att minska slitaget på mattan. Använd gärna en dammsugare med roterande borstar i munstycket. En borstvalsdammsugare avlägsnar även lätt bunden smuts.

 • Dammsuga bör man göra minst två gånger i veckan.
 • Vid vissa fall kan det krävas att man behöver använda sig utav en mattvättmaskin.
 • Har golvet fått en fläck är det viktigt att inte gnugga bort fläckar eftersom det då finns en risk att fläcken sprider sig. Försök i stället att badda bort fläcken.

Terrazzogolv

Kallas även för konstbetong och cementmosaik. Det är krossat marmor och annat stenmaterial som gjuts in i betong och cement. Materialet är slitstarkt och lättstädat men kräver ett visst underhåll.

 • I första hand rengör man terrazzogolv med torrmoppning eller dammsugning. Skulle det behövas kan man använda en fuktig mopp.
 • Terrazzogolv ska rengöras regelbundet med såpa eller tvålpulver som ger golvet en tunn, skyddande hinna. Det framhäver också golvets färg och lyster.
 • Har golvet lite svårare fläckar kan dessa tas bort med sandpapper eller våtslippapper och i värsta fall kan man använda tvättnafta.
 • Det är viktigt att tvätta den rengjorda fläcken med såpa eller tvållösning.

Linoleumgolv

Linoleumgolv är ett ganska tåligt golv som är någorlunda lätt att rengöra och underhålla.

 • För den dagliga rengöringen räcker det med att dammsuga eller torrmoppa.
 • För en djupare rengöring kan man använda ett milt rengöringsmedel och ljummet vatten. Även på linoleumgolv är det viktigt att inte använda för mycket vatten. Vid val av rengöringsmedel ska man välja ett neuralt rengöringsmedel. Tänk på att inte använd ett alkaliskt rengöringsmedel och inte heller hett vatten eftersom golvet kan ta skada av detta.
 • Efter rengöringen ska man torka av golvet med rent vatten så inget rengöringsmedel ligger kvar.
 • Man kan även golv behandla med golvvax eller golv polish.
Kontakta oss

Kontakta oss

Du är välkommen att ringa till oss på
telefon: 040-601 81 50

Skicka e-post